Vanlig fråga innan bokslut: Hur mycket blir skatten?

fannymmNyheter, Spaning

Vanlig fråga innan bokslut: Hur mycket blir skatten?

Elena Svensson

Elena Svensson, redovisningskonsult KlaraPapper

En vanlig fråga som redovisningskonsulterna på KlaraPapper får inför sina kunders bokslut är: Hur mycket blir skatten? Elena Svensson arbetar som redovisningskonsult på KlaraPappers kontor i Malmö och i skrivande stund förbereder hon sig för kommande bokslut. Så här går det till för att få ett slutgiltigt besked.

– I slutet på året stämmer vi av tillsammans med företagets revisor om det finns en sådan eller annan företagsansvarig för att komma överens om en tidsplan på när arbetet ska vara färdigt. Då får jag bland annat veta när bokslutet ska vara klart. Beroende på om det är en stiftelse, ett aktiebolag eller annan bolagsform är det olika deadlines hos myndigheterna som vi måste förhålla oss till. En del av våra kunder vill ha sina bokslut så tidigt som möjligt efter räkenskapsårets slut. Det blir ofta högtryck för oss i början av året och det är bra att stämma av med sin revisor så snart som möjligt, säger Elena Svensson, redovisningskonsult på KlaraPapper.

I januari får Elena in alla underlag som behövs sedan bearbetas dem och beroende på vad Elena och företaget har kommit överens om tidigare stängs bokslutet någon gång under våren.

– När jag är klar med utkastet ber jag en av mina auktoriserade kollegor på redovisningssidan att kvalitetssäkra bokslut, årsredovisning och inkomstdeklaration genom att kontrollera att alla uppgifter stämmer. När allt är klart och levererat får jag en bekräftelse från företaget som antingen skickar in årshandlingarna till myndigheterna själva eller ber mig att göra det åt dem, säger Elena.

När kan du säga hur mycket skatten blir? 

– Många av de företag som vi arbetar med går med vinst och de vill ofta veta vad skatten blir nästa år. Om de har fått rapporter under året har de ett bra hum om de har gått i vinst eller inte och en del betalar sin skatt i förskott. I de fallen vill de veta om de betalat för lite eller för mycket. Jag kan ge en uppskattning även om årsredovisningen inte är färdig, men det är först när bokslutet är låst och det inte kan ske några förändringar siffermässigt som jag kan ge ett exakt svar på frågan.

Vill du ha tips på hur du gör ett bokslut på bästa sätt? Läs mer här: Bästa tipsen för ett smidigt bokslut